1.Koncepcja jakości
1.1. Wprowadzenie
1.2. Jakość w ujęciu historycznym
1.3. Ewolucja zarządzania jakością
1.4. Kaizen
2. Przegląd myśli autorytetów zarządzania jakością
2.1. Edward W. Deming
2.1.1. Zasady (tezy) Deminga
2.1.2. Cykl poprawy jakości Deminga (cykl PDCA)
2.2. Joseph M. Juran
2.3. Philip B. Crosby
2.4. Inni teoretycy i praktycy zarządzania jakością
3. TQM – kompleksowe zarządzanie jakością
3.1. Osiem zasad TQM
3.2. Prakseologia a TQM
4. Normalizacja
4.1. Normalizacja w Polsce
4.2. Rozwój norm z zakresu jakości
5. System zarządzania jakością według norm ISO
5.1. Wprowadzenie
5.2. Główne modele zarządzania jakością
5.3. Zakres zarządzania jakością
5.4. Zarządzanie jakością – podejście tradycyjne i współczesne
5.5. Geneza norm ISO serii 9000
5.6. Terminologia norm ISO 9000:2000
5.7. Klient wewnętrzny
5.8. Podejście procesowe
5.9. Spójna para norm ISO 9001 :2000 i 9004:2000
6. Wymagania normy ISO 9001:2000
6.1. Wprowadzenie
6.2. System zarządzania jakością (rozdz. 4 normy)
Odpowiedzialność kierownictwa (rozdz. 5 normy)
6.4. Zarządzanie zasobami (rozdz. 6 normy)
6.5. Realizacja wyrobu (rozdz. 7 normy)
6.6. Pomiary, analiza i doskonalenie (rozdz. 8 normy)
7. Wdrożenie systemu zarządzania jakością
7.1. Wprowadzenie
7.2. Decyzja kierownictwa
7.3. Wybór konsultanta
7.4. Powołanie przedstawiciela ds. SZJ
7.5. Szkolenia
7.6. Opracowanie Polityki jakości
7.7. Audit zerowy
7.8. Definiowanie procesów
7.9. Harmonogram wdrażania
7.10. Ustalenie zasad dokumentowania systemu
7.11. Wybór jednostki certyfikującej
7.12. Dokumentowanie systemu
7.13. Wdrażanie systemu
7.14. Audit wewnętrzny
7.15. Przegląd zarządzania
7.16. Certyfikacja
8. Dokumentacja systemu zarządzania jakością
8.1. Struktura dokumentacji
8.2. Polityka jakości.
8.3. Księga Jakości
8.4. Procedury
8.5. Inne dokumenty
8.6. Hierarchia dokumentów SZJ
9. Audit
9.1. Istota auditu
9.2. Cele auditu
9.3. Audit jako proces
9.4.Zarządzanie programem auditów
9.5. Rodzaje auditów
9.5.1. Audit wewnętrzny
9.5.2. Audit drugiej strony
9.5.3. Audit trzeciej strony
9.6. Kwalifikacje auditorów
10. Certyfikacja
10.1. Uwagi wstępne
10.2. Certyfikacja systemu jakości
10.3. Certyfikacja wyrobów
10.4. Certyfikacja w obszarze zharmonizowanym
10.4.1. Oznaczanie wyrobów znakiem CE
10.5. Dobrowolna certyfikacja wyrobów
10.5.1. Zgodność z normami europejskimi, znak Keymark
10.5.2. Europejski znak ekologiczny- Ecolabel
10.5.3. Dobrowolna certyfikacja wyrobów w Polsce
10.6. Certyfikacja personelu
11. Nagrody jakości
11.1. Wprowadzenie
11.2. Nagroda imienia Edwarda Deminga
11.3. Nagroda imienia Malcolma Baldrige’a
11.4. Europejska Nagroda Jakości
11.5. Polska Nagroda Jakości
11.6. Regionalne Nagrody Jakości
12. Koszty jakości
13. Narzędzia i techniki zarządzania jakością
13.1. Burza mózgów
13.2. Just in Time
13.3. Metoda SS
13.4. Benchmarking
13.5. Karty kontrolne Shewharta
13.6. Six Sigma
13.7. Zasada Pareto
13.8. Diagram przyczynowo-skutkowy
Bibliografia