„Problemy Współczesnej Pedagogiki” ISSN 2450-8101
Rok 2018, t. 4, nr 1, s. 43-55, czytaj artykuł (pdf)
DOI: 10.25944/pwp.18.4.4355
Afiliacja autorów: Wydział Nauk Społecznych, Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie
Abstrakt: Anoreksja określana jest jako schorzenie o podłożu psychicznym, którego istotą jest świadome, rygorystyczne ograniczanie ilości przyjmowanych pokarmów, silne koncentrowanie się na wyglądzie i masie ciała powiązane z panicznym lękiem przed przybraniem na wadze. Jest to wyjątkowo podstępna i zdradliwa choroba, której skutki anorektyczki odczuwają przez całe życie. Celem artykułu jest poznanie psychospołecznego funkcjonowania kobiet, które chorują lub chorowały na anoreksję. W pierwszej części artykułu przybliżono teoretyczne informacje z zakresu zaburzeń odżywiania. Wyjaśniono pojęcia związane z zaburzeniem odżywiania i przyczyny powstawania choroby oraz metody i techniki leczenia. W części drugiej artykułu przedstawiono informacje dotyczące metodologicznego aspektu przeprowadzonych badań. W ostatniej części zaprezentowano dane pozyskane w trakcie wywiadów przeprowadzonych wśród młodych kobiet, które chorowały lub chorują na anoreksję.
Słowa kluczowe: anoreksja, jadłowstręt, zaburzenia odżywiania
Psychosocial functioning of people with anorexia
Abstract: Anorexia is an exceptionally insidious and treacherous disease, the effects of which are felt by the cured anorectic patients throughout their lives. The aim of this article is to get to know the psychosocial functioning of women who suffer from or have suffered from anorexia. The first part of the article presents theoretical information on eating disorders. The notions related to eating disorders and the causes of the disease, as well as methods and techniques of treatment are explained. The second part of the article presents information on the methodological aspect of the conducted research. The last part of the article presents information obtained as a result of interviews conducted among young women who were ill or still suffer from anorexia.
Key words: anorexia, venom, nutrition disorders
Bibliografia
- Abraham, S., Llewellyn-Jones, D. (1995). Anoreksja, bulimia, otyłość. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Biedrzycka, K. (2015). Porównanie zaleceń żywieniowych z popularnymi dietami oraz skutki ich stosowania. W: A. Wolska-Adamczyk (red.). Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej (s. 163–171). Warszawa: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania.
- Dymkowska-Malesa, M. (2016). Zaburzenia odżywiania w świadomości gimnazjalistek. Nowa Pediatria, 4, 174–178.
- Gawęcki, J. (2010). Człowiek i jego pokarm. W: J. Gawęcki (red.). Żywienie człowieka. T. 1: Podstawy nauki o żywieniu (s. 11–18). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Józefik, B. (red.). (1999). Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
- Komender, J. (1996). Jadłowstręt psychiczny – jednostka chorobowa czy zespół objawowy. Nowa Medycyna, 17, 5–10.
- Kowalczuk, M. (2008). Pedagogiczna diagnoza i profilaktyka zaburzeń odżywiania się u młodzieży szkolnej. Kraków: Oficyna Wydawnicza „Impuls” 2008.
- Twardosz, W. (red.). (2002). Wielka encyklopedia zdrowia. Warszawa: Wydawnictwo Horyzont.
- Wachowicz, E. (2002). Anoreksja. Lider, 4, 7–8.
- Ziółkowska, B. (2004). Anoreksja w okresie wczesnej adolescencji. Remedium, 7–8, 26–