Polskie potrawy królowały na studenckim stole podczas międzynarodowego gotowania, zorganizowanego przez członków Erasmus Student Network działającego przy MWSE. We wspólnym gotowaniu uczestniczyli studenci MWSE oraz studenci z Turcji i Chorwacji, przebywający w Tarnowie w ramach programu LLP-Erasmus jak również Kanclerz mgr Zofia Kozioł, Wicekanclerz mgr Renata Mielak, mgr Radosław Pyrek, mgr Anna Mikos oraz mgr Karolina Chrabąszcz.
Celem spotkania była degustacja tradycyjnych polskich dań przez studentów z Turcji i Chorwacji, ale również degustacji dań przygotowanych przez zagranicznych studentów czyli sałatki ziemniaczanej (Turcja) oraz makaronu z makiem i cukrem (Chorwacja).
Cieszymy się, że mieliśmy możliwość bliższego poznania studentów z zagranicy. W planach mamy kolejne tego typu spotkania. Świetnie współpracowało nam się w kuchni. Uważam, że jest to dobry początek do powstania nowych, ciekawych znajomości, a w przyszłości może przyjaźni – mówi Joanna Zaklikiewicz, członkini Koła ESN.
Uczestnicy bardzo się zaangażowali w przygotowanie dań. Na stole nie zabrakło: bigosu, pierogów z serem, z kapustą, ruskich, ponad to była zupa pomidorowa oraz naleśniki z owocami. Na deser studenci zaserwowali szarlotkę na ciepło oraz sernik.
– To kolejne spotkanie studentów MWSE ze studentami zagranicznymi, którego celem było wspólnie gotowanie narodowych potrawy. Przyjacielska międzynarodowa atmosfera oraz unoszące się wokół zapachy przyczyniały się do integracji studentów. Mam nadzieję, że takie wydarzenia będą odbywały się częściej. Jestem pod wrażeniem przygotowanych potraw przez naszych studentów, a przede wszystkim ich ilości – mówi Koordynator Programu Erasmus+ mgr Radosław Pyrek.
Zapraszamy do obejrzenia krótkiej relacji video z międzynarodowego gotowania: http://www.youtube.com/watch?v=Ac05k9VE96Q